Een tijdje terug is de wintertijd weer ingegaan. Dit betekent dat de klok een uurtje terug is gegaan waardoor je een uurtje langer kunt slapen. De wintertijd kunnen we eigenlijk zien als de standaardtijd die we aanhouden. In de zomermaanden wordt de klok een uur vooruitgezet waardoor de periode van daglicht beter overeen komt met de periode waarin de mensen wakker zijn. Dat uurtje langer of korter slapen lijkt vrij onschuldig, maar het heeft zeker wel een effect op onze biologische klok. Het Europees Parlement vroeg zich ook al af wat dat uurtje nou eigenlijk oplevert terwijl wetenschappers al helemaal niet blij zijn met het verzetten van de klok.

Biologische klok

De reden dat wetenschappers niet tevreden zijn dt we een zomer- en wintertijd hanteren is omdat het onze biologische klok kan verstoren. Als de klok een uur wordt verzet kun je namelijk al last krijgen van slapeloosheid, somberheid en vermoeidheid. Dit komt door de klokgenen die als regelaars van ons lichaam werken. De biologische klok is ingesteld op een dag van 24 uur en weet welke processen er in het lichaam belangrijk zijn en aangestuurd moeten worden als het dag of nacht is. In de nacht moet het lichaam namelijk herstellen en de biologische klok zorgt er voor dat die processen ook in de nacht worden aangestuurd. Als de klok dan een uurtje wordt verzet betekent dit niet dat de biologische klok ook zo maar verzet kan worden. De echte klok en onze interne klok lopen dan dus niet meer gelijk waardoor je hier last van kunt krijgen, ook al is het maar een uurtje. Smartphones, tablets en televisies zijn ook de schuldigen bij het verstoren van de biologische klok. Dit komt door het blauwe licht dat deze apparaten afgeven. Zorg er dus voor dat je vlak voor het slapen geen blauw licht meer tot je krijgt. Dit kun je doen door de smartphone of televisie niet meer te gebruiken of door een blauw licht-filter te gebruiken.

Lichttherapie

Merk je zelf dat je altijd moe of somber bent als de klok een uur is verzet? Normaal zou je binnen twee weken weer in het oude ritme kunnen komen maar dat kun je gelukkig zelf versnellen. Ga op dezelfde tijdstippen naar bed als je zelf bent gewend en eet ook zoals je altijd gewend bent. Aangezien het ook langer donker blijft tijdens de wintermaanden is het ook verstandig om veel natuurlijk licht tot je te nemen. Dit kun je doen door af en toe even naar buiten te gaan. Als dit niet altijd mogelijk is, door bijvoorbeeld werk, dan zou je aan lichttherapie kunnen doen.  Dit kun je doen door een daglichtlamp te gebruiken die zorgt dat je tekort van daglicht in donkere maanden wordt gecompenseerd.

Leave a Reply