Augmented Reality in de zorg

Door hoge kosten in de zorg, bezuinigingen, vergrijzing en personeelstekorten heerst er een tijdsdruk in de zorgsector. Steeds meer patiënten moeten geholpen worden maar door de tijdsdruk moeten zorgmedewerkers slimmer en sneller kunnen werken.De technologische ontwikkeling ‘augmented reality’ moet daarbij een steentje bijdragen.

Augmented Reality

Toegevoegde realiteit is een live beeld van de werkelijkheid waar elementen worden toegevoegd door een computer. Deze elementen geven veel extra informatie. Als gebruiker kun je ook interactief omgaan met deze informatie. De technologie probeert te zorgen dat de gebruiker een beter begrip van de werkelijkheid krijgt. Augmented reality is in de laatste jaren erg populair geworden door snelle technologische ontwikkelingen. Vooral omdat bijna iedereen een mobiele telefoon heeft die toegevoegde realiteit ondersteunt. Augmented reality staat nog wel in haar kinderschoenen en veel mensen kennen het nog niet.

Een recent voorbeeld is een app waarmee je via augmented reality meubels in jouw woonkamer kunt plaatsen. Dan kun je direct zien of het leuk staat in jouw interieur.  Een ander voorbeeld is het virtueel aantrekken van kleding zodat je kunt zien of het leuk staat zonder dat je de kleding echt hoeft te passen. Ook zijn er apps waarmee je leuke restaurants en winkels kunt vinden door de straat waar je loopt. Maar ook in de zorg wordt toegevoegde realiteit steeds meer toegepast.

Toepassingen in de zorg

Er komt een steeds grotere druk te staan op de zorg. Dit komt door de gemiddelde leeftijd die stijgt, het aantal kinderen dat wordt geboren en vanwege ziektes en ongevallen.  Augmented reality (AR) zou een extra laag kunnen geven waardoor patiënten efficiënt en snel geholpen kunnen worden. De mogelijkheden zijn erg groot en het heeft ook veel potentie. Het wordt echter nog niet veel gebruikt maar dit zal in de toekomst wel veranderen.

Een augmented reality toepassing die momenteel al wordt  gebruikt is een programma waar aderen eenvoudiger mee zijn te lokaliseren. Hiermee kunnen chirurgen en artsen de aderen makkelijk terugvinden. Op die manier kunnen zij de operatieplannen demonstreren. Verder zijn er ook AR-toepassingen waarmee kwaadaardige aandoeningen vroegtijdig te monitoren zijn. Ook wordt AR gebruikt bij het real time laten zien hoe een vulling, brace of andere reconstructie er uit gaat zien. Verder kan toegevoegde realiteit ook gebruikt worden in de psychologische sector zoals bij het verhelpen van fobieën. Tijdens operaties kan met een AR-bril naar de patiënt gekeken worden. Er kan dan informatie over de patiënt worden laten zien waardoor een chirurg deze informatie makkelijk kan zien en gebruiken tijdens de operatie. Normaal wordt dit gedaan via andere monitoren maar door deze ontwikkeling hoeft de chirurg niet weg te kijken en kan zich dan focussen op de operatie.

Ook bij de medische training van studenten kan augmented reality helpen. Trainingen kunnen namelijk interactief worden gemaakt door AR technieken waardoor theorie makkelijk tot zich genomen kan worden door de studenten. Je kunt van een skelet namelijk een 3D model met video of audio maken en zo meer leren over de werking van het lichaam en complicaties daar van.

Leave a Reply